Het onderzoek van dierenfysiotherapeut Marieke van Tol verloopt volgens een gestructureerd proces. Dit proces bestaat uit de volgende onderdelen:
Vraaggesprek:
De eigenaar van het dier geeft informatie over het dier, de (medische) voorgeschiedenis, training, aard van de klacht en mogelijke oorzaken.
Inspectie:
De dierfysio bekijkt de beenstanden, wervelkolom, bespiering, eventuele littekens of andere afwijkingen van uw paard, hond of ander klein huisdier.
Palpatie:
Na de inspectie gaat de dierenfysiotherapeut uw paard, hond of ander klein huisdier aftasten. Hierbij wordt onder andere gelet op spierspanning, zwelling en temperatuur.
Monsteren:
Marieke van Tol bekijkt de bewegingen van uw paard of ander huisdier in stap en draf, rechtuit op harde ondergrond. Hierbij wordt gelet op belasting van de benen, het looppatroon, beweging van wervelkolom en het bekken.
Longeren:
Bekijken van de beweging in stap, draf en galop, op zachte ondergrond. Ook hierbij wordt gelet op de belasting van de benen, het looppatroon, beweging van wervelkolom en bekken. Bijvoorbeeld bij kreupelheden wordt het paard, indien mogelijk, ook aan de longe bekeken in stap en draf op harde ondergrond.
Lichamelijk onderzoek:
Als fysiotherapeut voor dieren let Marieke bij het lichamelijk onderzoek op:
- de beweeglijkheid van de gewrichten en wervelkolom
- de spierspanning, spierlengte en spierkracht
- pijn
Neurologisch onderzoek:
Bij het vermoeden van neurologische problemen doet de dierenfysiotherapeut een aantal specifieke tests om (delen van) het zenuwstelsel van het paard of huisdier te controleren.