In de fysiotherapie voor paarden en andere dieren bestaat een breed assortiment van behandelvormen. Welke behandelwijze wordt toegepast, is afhankelijk van de aard van de klachten van uw paard, hond of ander huisdier. Vaak wordt een combinatie gemaakt, daarnaast zal de ene methode vaker worden toegepast dan de andere.

De behandelmogelijkheden bestaan uit:

  • Bewegingstherapie
  • Massage
  • Oefentherapie
  • Fysische therapie
  • Dry Needling
  • Taping

Bewegingstherapie:

Bij gewrichtsstoornissen, ook wel ‘mobiliteitsbeperkingen’ of ‘blokkades’ genoemd, met als gevolg niet soepel lopende bewegingen, pijn en verkrampte spieren. Doel is het herstellen dan wel vergroten van de beweeglijkheid van de gewrichten. Dit gebeurt door middel van mobiliseren of manipuleren.

Massage:

Bij gespannen spieren, peesproblemen, (verkleefde) littekens en (lymfe)oedeem of zwellingen.
Doel is het verbeteren van (lokale) doorbloeding, normaliseren van spierspanning, dempen van pijn, aanzetten van nieuw collageen weefsel, versoepelen van littekenweefsel en verminderen van zwelling.

Er bestaan verschillende massagetechnieken

Klassieke massage, sportmassage en triggerpoint massage zijn vooral gericht op de spieren. Fricties zijn korte rekkende massage technieken die vooral geschikt zijn voor problemen aan pezen en ligamenten. Bij bindweefselmassage wordt gewerkt in de verschillende huidlagen om deze weer goed te laten bewegen ten opzichte van elkaar, dit wordt dan ook veel gebruikt bij littekens, maar er is ook een sterke segmentale link. Manuele lymfe drainage wordt toegepast bij oedeem.

Oefentherapie:

Het is van het grootste belang dat de door de behandeling bereikte souplesse van spieren en gewrichten op de juiste manier wordt onderhouden en geoptimaliseerd. Zo kan de kans op een herhaling van de klachten beperkt worden.
Dit kan door oefeningen gericht op:

  • Verbeteren van spierkracht en –uithoudingsvermogen
  • Verbeteren van stabiliteit
  • Verbeteren van conditie/uithoudingsvermogen
  • Verbeteren van lenigheid (mobiliteit)
  • Verbeteren van coördinatie

U als eigenaar wordt op deze manier actief betrokken bij de behandeling. U krijgt oefeningen en adviezen mee om zo het effect van de behandeling zelf te kunnen ondersteunen. De juiste nazorg is immers erg belangrijk voor een goed resultaat.

Fysische therapie:

Marieke maakt gebruik van high power laser therapie. Voor meer informatie over high power laser klik hier.

Dry Needling:

Dry Needling kan onderdeel uitmaken van een dierfysiotherapeutische behandeling door Marieke. Voor meer informatie over dry needling klik hier.

Kinesio Taping:

Kinesio tape (ook wel medical tape genoemd) kan ook onderdeel uitmaken van een behandeling, bijvoorbeeld om het effect van de behandeling te ondersteunen of verlengen. Het tapen worden toegepast bij pijn, gespannen spieren, gewrichtsaandoeningen, (verminderde stabiliteit, verminderde mobiliteit (beweeglijkheid) of juist hypermobiliteit), problemen van bloed- en lymfe circulatie en bindweefselverklevingen zoals littekens. Doel is pijndemping, normaliseren van spierspanning, stimuleren van proprioceptie (bewust zijn van positie en beweging), beïnvloeden van gewrichten en bewegingsrichting, vergroten van stabiliteit, normaliseren van bloedcirculatie en stimuleren van lymfeafvoer. De kinesiotape wordt aangebracht in een houding waarbij er enige rek staat op de huid.
Hierdoor wordt er als het ware via de vacht aan de huid getrokken.

Dry Needling

Meer informatie over Dry Needling

High Power Laser Therapie

Meer informatie over High Power Laser Therapie

Direct een afspraak maken? Neem contact op